2021. aasta oli Saue Noortekeskuse jaoks väljakutseid täis aasta, mis algas nii meie kui noorte jaoks internetis, veebinoortekas. Ühiskond oli suletud. Kokkusaamised keelatud. Õnneks saime oma noortega siiski läbi veebinoorteka kontakti säilitada ja ühiselt põnevaid asju ette võtta. Veebinoortekas külastasid meid erinevad külaisesinejad, tegime üheskoos süüa ja lahendasime lugematul hulgal erinevatel teemadel kahoote, viktoriine, ristsõnu ja anagramme. Eks ikka selleks, et neuronite vahel üha uusi ja uusi ühendusi luua ning ajutegevus seeläbi erksana hoida.

Kevadel toimetasime noortega õues ja mida soojemaks läks suvi, seda suuremaks ka tõenäosus juba päriselt taaskord kokku saada. Suvel viisime ellu senise ajaloo suurima noortemaleva, kus said tööd enam kui 180 Saue valla noort. Ka Pivarootsi kunsti- ja seikluslaager täitus sel aastal kiiremini kui kunagi varem. Isolatsioon oli jätnud oma jälje.

Suve hakul avasime pidulikult noortetoa Laagris, mida oli seal juba kaua-kaua oodatud. Aasta lõpuks oli selge, et noortetoa ruumid jäävad meile õige pea väikeseks, sest huvi noorteka vastu on väga suur.

Kaks noortejuhti said sel aastal lapsevanemateks ning sügistalvel liitusid meiega kaks uut töötajat. Haiba Noortetoa uueks noortejuhiks sai Reelika Roop ning Riisipere Noortetoa perega liitus Anni Habakuk.

Igapäevaste tegevuste täiendamiseks ja uute teadmiste-oskuste omandamiseks viisime ellu nii mõnegi põneva projekti. Riisipere noorte projekt „SUP-SUP suhted selgeks“ keskendus noortevaheliste suhete parandamisele ja ühiste eesmärkide sõnastamisele. Õpiti konflikte lahendama ja vaimset tervist toetama. Saue noorte projekt „Müüdimurdjad“ keskendus müüdi murdmisele selle kohta, et noortekeskus ei ole õppimise koht – õppimiseks on kool. Projekt viis noored mugavustsoonist välja, millest kõige

ekstreemsem viis noored talveööl Mukri raba vaatetorni ööbima. Ja õppida oli sellest kogemusest oi-oi kui palju! Noortekeskuste ühisprojekt „Neli aastaaega“ viis noored kokku erinevate eeskujudega. Riisiperes kohtuti influencer Hanna-Sandra Kulderknup’iga, Tallinnas sekspert Epp Kärsin’iga ning Laitses näitleja ja joogaõpetaja Marilyn Jurmaniga. Neljandaks aastaajaks oli noorsootöötajate koolitus erivajadustega noortega toimetulekuks.

Keerulisse aastasse mahtus ka annus rahvusvahelist eliksiiri. Veebruaris liitus meiega vabatahtlik Ilja Ukrainast ning aasta lõpus sooritasid meie noortetubades oma praktikat Pina ja Basti Saksamaalt.

Oktoobrikuu tõi kaasa kohalike omavalitsuste valimised, mille puhul noortekeskus kõikide erakondade ja valimisliitude noorimad kandidaadid valimisstuudiosse kutsus, et arutleda ühiselt noorte eluolu üle vallas.

Loomulikult mahtusid aastasse traditsioonilised üritused: noortekeskuse sünnipäev, sõbrapäevapeod, halloweenipeod, mardi- ja kadripäevade tähistamised, jõulupeod ning viisime ellu ka pikaajalise traditsiooniga huviringid: kunstiringi, matkaringi ja käsitööringi. Vaatasime tulevikku ja panime paika tegevuskava järgmiseks viieks aastaks. Ees terendab suurem noorte kaasamine neid puudutavate otsuste tegemisse, teadlikum noorteinfo jagamine ning keskendumine noortele, kes on kõrvale jäänud õppetööst või tööelust.

On olnud tegus ja vahva aasta. Kaks aastat tagasi ühise katuse alla ühendatud noortetoad hakkavad tasapisi ühes rütmis astuma. Nurgad on ümaraks lihvitud ja päev-päevalt mõistame nii kolleege kui noori valla erinevaist nurkadest aina paremini. Sellele on kõvasti kaasa aidanud asjaolu, et vastavalt vajadusele töötavad kõik noortejuhid kõikides valla noortetubades. Tänu sellele tunneme noorte ja noorsootöö iseloomu ühtmoodi kogu vallas.

Leave a Reply