Viimaste aastate jooksul on noortekeskusel traditsiooniks saanud võõrustada välisvabatahtlikke, et anda neile kogemus elamisest ja töötamisest teises kultuuriruumis, proovida noorsootöötaja ametit, õppida eesti keelt ning koguda Eestist võimalikult palju uusi tuttavaid ja sõpru. Kaks meie varasematest vabatahtlikest on pärast teenistust lausa Eestisse elama jäänud.

Nüüd on meil hea meel tutvustada Teile Ukrainast pärit Ilja’d, kes veebruaris alustab oma õpiteekonda Eestis ja veedab palju aega kõikides Saue valla noortetubades, aga miks ka mitte teistes asutustes. Muuhulgas näiteks planeerime ta kaasata kohalikku laulukoori, sest Ilja on õppinud muusik ja laulab ka kodumaal erinevates koorides.

Küsimused aitasid Iljale kokku panna tema uued kolleegid kõikidest Saue valla noortetubadest.

1. Kust Sa pärit oled? Kas oled seal elanud terve elu või oled ka kolinud?

Olen pärit Harkovist, kuhu kolisin 2019. aastal, mil asusin õppima sealses ülikoolis. Harkov on suur tudengilinn (1,5 miljonit elanikku) Ukraina kirdeosas. Enne kolimist elasin ja õppisin ma Mõkolajivis, mis on linn Lõuna-Ukrainas. See on mu kodulinn.

2.  Mis on Su lemmikkoht kodulinnas?

Mu kodulinn ei ole väga suur – umbes 500 000 elanikku, mis Ukraina kohta on väike linn. Linnas voolab kaks jõge: Inhul ja Pivdennyj Buh, ning mu lemmikkohaks on vaateplatvorm, kust on näha jõgede ühinemiskoht. Tegemist on arheoloogilise alaga „Dykyi Sad“ – linn, mis ehitati umbes 1250-925 aastat enne Kristust ning teadlased on pakkunud, et tegemist on „kimmerlaste linnaga“, millest Homeros rääkis „Odüsseias.“  Kui see on tõsi, see teeb see Mõkolajivist vanima Ukraina linna, mida on kirjalikes allikates mainitud.

 3. Kelleks Sa tahtsid lapsena saada?

Kui ma olin laps, siis tahtsin ma saada politseinikuks, tahtsin valvata reeglite täitmise üle, viia läbi uurimisi nagu Sherlock ja mu austus reeglite ja õiguste vastu on säilinud tänaseni. Aga ma olen muusik – seetõttu meeldib mulle vahel ka reegleid rikkuda J

4. Missugune noor Sa ise olid/oled?

Ma olin rahulik ja vaikne beebi ja kui ma sain suuremaks, siis olin ma selline noor, kes pidi kõike teadma ja igal pool olema.

5. Kui suur on Su pere?

Mu pere ei ole suur. See koosneb mu emast, õest ja minust. Mu õde on minust nelu aastat noorem, ta on 16 aastane ja tema nimi on Sophia. Mu ema nimi on Maryna ja ta on 43 aastane.

6. Kes on Su lemmikloom?
Ma arvan… ma arvan, et mul ei ole ühte kindlat lemmiklooma. Mulle meeldivad metsIoomad – karud, oravad, kitsed, põdrad, metsalinnud. Mulle meeldib metsik loodus ja Põhjamere äärne loodus. Suured võimsad karud, väikesed kohevad oravad, graatsilised hirved ja väärikad põdrad, koos lindudega kes laulavad oma traditsioonilisi kuid haruldasi meloodiaid, mida me kuuleme ainult põhjapoolsetel aladel. Atlandi lunn oma väga spetsiifilise välimusega on ka mu lemmiklind.

7. Milline on Su lemmikriik, kuhu oled reisinud?
Kui me Eestit ei arvesta, siis ma arvan, et see on Soome või Saksamaa. Soome on ühe mu lemmikhelilooja, Jean Sibeliuse, sünnimaa – kaljude, kivde ja tihedate metsade maa (nagu Eestigi). Ja Saksamaa – riik, kus on palju erinevaid inimesi ja maid (liidumaad), kuid mis on siiski üks rahvus ühise ajaloo ja kultuuriga (nagu Eestigi oma rahvustega – setud, võrokesed jt).

8. Mida Sa õppinud oled?
Ma õppisin koolis keemiat, bioloogiat ja füüsikat, aga muusika oli mu lemmikaine. Seetõttu läksin edasi õppima muusikakolledžisse, kus ma õppisin koorijuhiks ja heliloojaks. Pärast seda jätkasin koorijuhi õpinguid muusikaakadeemias.   

9. Mis tööd Sa seni teinud oled?
Kui ma õppisin kolledžis, siis läbisin praktika laste muusikakoolis, kus ma õpetasin erinevas vanuses lastele nii koori- kui soololaulu. Meil olid laste ja noortega erinevad laulud ja harjutused. Lisaks olin ma näitleja ja režissöör kunstistuudio „German“ õpilaste esitatud muusikalis „e-moll“, mis oli seotud F. Chopini elulooga. Nüüd, kui ma olen muusikaakadeemia tudeng, on mul oma koor ning ma olen kaasdirigendiks Harkovi Katedraali koorile.

10. Mida Sa Ukraina juures armastad?
Ma armastan Ukraina mitmekülgsust. Meil on erinevad looduslikud alad: Mõkalajivi lähedal on stepp (sõna tuleb ukraina keelest inglise keelde, ukraina keeles ütleme me [stɛp], inglise keeles „step by step“ ehk samm-sammult), metsa-stepp, kus on kanjonid, metsad Ukraina põhjaosas, mäed Krimmis ning Karpaadid ja ilusad järved Ukraina lääneosas. Ma armastan ka ukraina inimesi, kes on avatud, loomingulised ja targad. 

 11. Mis on kolm kõige tähtsamat asja, mida igaüks peaks Ukraina kohta teadma?
Esiteks, Ukraina pealinn on Kyiv, mitte Kiev või Kiiev, sest need sõnad tulevad vene keelest, aga ukraina keeles me ütleme [ˈkɪjiu̯]  ja ainult Kyiv ja Kõiv on õiged. Ukraina peamine jõgi on Dnepr.

Teiseks, Ukraina kuulsaim poeet ja kirjanik on Taras Hryhorovych Shevchenko. Meil on ka  luuletaja Lesya Ukrainka ning helikopterite ja lennukite pioneer Igor Sikorsky on samuti ukrainlane.

Kolmandaks – Ukraina on modernne ja huvitav riik.

12. Kuidas Ukrainas noorsootööd tehakse? Kas Teil noortekeskused on ja kui on, siis millised need on?
Meil on Ukrainas noortekeskused, aga kuna neid ei ole eriti palju, siis ei ole need väga populaarsed. Ukrainas teevad  noorsootööd peamiselt vanaisad ja vanaemad kodus ning muusika- ja kunstikoolid. Meil on ka „pikapäevarühmad“, kus lapsed saavad mängida ja koduseid ülesandeid lahendada.

13. Milline on Sinu seos Eestiga?
Eesti laulukultuur. Ma olen muusik, koorilaulja ja dirigent ja see on minu jaoks väga huvitav. Loomulikult laulu- ja tantsupidu – suur hulk inimesi korraga kooris laulmas, rahvuslik vaim, see on hämmastav. Ja muidugi helilooja Arvo Pärt oma muusikalise keelega – musica sacra, tintinnabuli. Tema imelised teosed on sügavad ja tõsised.

14. Kas Sa plaanisid vabatahtlikuks minna ka mõnda teise riiki? Millistesse ja miks? Ja miks valisid siiski Eesti?
Ma mõtlesin küll teistele riikidele ka, Saksamaa ja Soome peale, mis on Eestile suhteliselt sarnased riigid. Aga ainult Eestist leian ma põhjamaise vaimu, korra ja vaikuse.

15. Mida Sa tahad Eestis olles saavutada? Kas on midagi, mida Sa kindlasti tahad siin olles ära teha? Kohti, mida külastada?

Kuna mulle väga meeldib Arvo Pärt, siis ma tahaksin kõigepealt külastada Arvo Pärdi Keskust. Kindlasti tahan minna metsaradadele ja rabasse matkama, järvedes ujuda, mägesid avastada, viibida palju Eesti looduses ja teha aktiivsed tegevusi (va kiiking, sest see on mu jaoks liiga hirmus).

16. Mis on Su lemmik eesti toit?

Mul ei ole veel lemmikut eesti toitu, ma kahjuks ei söö eesti toitu. Ma tean, et rootsi kultuuris on hapendatud räim ehk hapusilk ja Eestis on teil midagi sarnast, aga võibolla ma eksin, ma ei tea. Ma kavatsen selle välja uurida 🙂

17. Mida Sa Eestist ootad? Milliste ootuste ja lootustega Sa siia tulid?
Ma loodan veeta huvitavalt aega huvitavate inimeste ja tegevustega. Tahan omandada uusi teadmisi tööst noortega, kohata uusi sõpru ja luua sooje suhteid. Lisaks tahan avastada eesti kultuuri ja propageerida Eestis ukraina kultuuri.

18. Me teame, et oled varasemalt õppinud eesti keelt – miks just eesti keelt? Miks mitte läti või leedu keelt?
Ma arvan, et eesti keel on ilusam ja huvitavam kui läti või leedu keel. Ja loomulikult meeldib mulle ennekõike eesti kultuur ja loodus ning seejärel keel.

19. Kus Sa näed ennast viie aasta pärast?

Viie aasta pärast olen ma loodetavasti algaja koorijuht mõnes noortekeskuse kooris või koorijuhtimise/heliloomise õpetaja mõnes kolledžis.

20. Mis on Su suurim unistus?

Rahu, kord ja muusika kogu maailmas.

Leave a Reply